11.1 C
Brno
Úterý, 4 října, 2022

Jak vyčarovat čerstvé, kvalitní a zdravé jídlo pro každý den? Vařte ve vakuu

Chtěli byste mít doma hotové kvalitní a zdravé domácí jídlo stále po ruce? Kdo si doma zavede systém vaření sous-vide (ve vakuu), už ho nebude denně honit starost, co rychle uvařit. Stačí sáhnout do mrazničky a ohřát vlastní, předem připravené jídlo.

Co je sous-vide?
V podstatě jde o nízkotepelné vaření ve vakuovaných sáčcích. Realizuje se v regulované vodní lázni, ve které se potraviny v sáčcích vaří.

Náhradní lázní může být i pomalý nebo multifunkční hrnec či dokonce obyčejný kuchyňský hrnec, ale s ponorným sous-vide cirkulátorem. V současnosti jsou k dispozici také zásuvky sous-vide.

Díky tomuto nízkotepelnému systému je jídlo (zejména maso) šťavnatější, maso je v celé tloušťce rovnoměrně propečené; barva zeleniny nevybledne; chuť je intenzivnější.

Tato metoda vaření je celkově ekonomická a úsporná. Benefitem je i to, že přístroje s funkcí sous-vide umožňují jídlo po dovaření udržet dlouho teplé bez ztráty kvality.

vařič z Lidla pro vakuové dušení a ohřívání pokrmů
Sous-Vide vařič SSVS 1000 B2 SILVERCREST® je určen pro vakuové dušení, dušení při nízké teplotě, ohřívání i pro udržování teploty. Přístroj můžete použít ve všech tepelně odolných nádobách o výšce od 15 cm. 49,90 €, lidl.sk Zdroj: Lidl.sk

Kulinářské pravidla sous-vide
Při sous-vide se doporučuje solit před vařením trochu opatrněji, neboť vnímání slanosti jídla je velmi individuální, nakonec jídlo se dá na talíři vždy dosolit.

Hovězí a vepřové maso si žádá více soli než lehčí kuřecí, ještě méně se solí ryby a plody moře. Čím je maso tučnější, tím více soli potřebuje.
Ryby je výhodnější solit v marinádě z vody, soli a cukru, neboť ta zlepšuje texturu masa, zpevní ji a zabrání tvorbě bílých fleků na povrchu masa ze sražených bílkovin. Rybí filé je lepší připravovat s kůží.

Úsporná domácnost: Vaření a pečeníÚsporná domácnost: Vaření a pečení
Při tomto vaření nemusíte přidávat žádný tuk a pokud tak trochu do sáčku jen k rybám, aby se maso nepřilepilo na sáček.
Jelikož se zelenina neuvaří tak rychle jako běžně, můžete ji vařit spolu s masem (kromě brokolice a hrášku).
Koření používejte v menším množství než při běžném vaření, neboť chuť se zintenzivňuje dlouhou dobou vaření. Pozor však na některé koření, jako jsou mletá paprika, libeček či skořice – dlouhým vařením hořknou.

Souprava pro vakuování Sous-vide Fresh & Save značky Zwilling obsahuje kompaktní vařič a vakuovou bezdrátovou elektrickou pumpu s kapsami. Elegantní a tichá pumpa během několika vteřin extrahuje vzduch z vakuových dóz i sáčků. Vypne se automaticky při dosažení optimálního vakua. Takto připravené sáčky vložíte do jakéhokoli hrnce s vodou, na který připevníte (pomocí klipu) ponorný vařič. Je vyroben z ušlechtilé oceli a jeho součástí je také displej, který zobrazuje aktuální teplotu i časovač. 238,26 €, ifantazie.sk

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality