11 C
Brno
Pátek, 30 září, 2022

Návrh „ušitý“ na míru. Když se prostorný holobyt změní na útulnou společenskou zónu s industriálním nádechem

Tak jako je umění funkčně a esteticky vyřešit malý obytný prostor, stejnou pozornost vyžaduje návrh prostorného otevřeného prostoru, aby působil útulně.

Zadání
Prázdný prostor s určenými funkčními zónami potřeboval přetavit představy majitelů do konkrétní podoby. Vyskládání zařízení ze solitérů a sektorového nábytku by zde působilo kostrbatě a neuhlazeně, proto přišli s požadavkem kompaktního návrhu na míru. Důraz kladli na kvalitní materiály, použití dřeva a z pohledu stylového zařazení jim byl blízký moderní až industriální vzhled.

Problémem byl vzhled a styl
V tomto případě se nejedná o rekonstrukci, ale o návrh zařízení holobytu. Majitelé věděli, kde chtějí mít sedačku, kde jídelnu a kuchyni, ale pro konkrétní řešení celkového vzhledu společenské zóny potřebovali odbornou pomoc. I velkorysý prostor totiž vyžaduje znát designérské triky, jak nastavit přívětivé měřítko a navodit v něm osobitou útulnou atmosféru.

Vizuální základ tvoří výběr naoko neopracovaných materiálů, které jsou typické pro industriální styl: dřevo, kov a beton. Jejich struktury hrají zajímavou souhru kontrastů a krásně vyniknou ve společnosti neutrální bílé. Aby prostor působil moderně, větší část zařízení je navržena na míru v čistých liniích a vytváří kompaktní celky.

designérský návrh jídelní části s biokrbem a otevřeného obývacího pokoje s lamelovým obkladem na TV stěně
Zdroj: KUBAarch

Elegantní tmavou antracitovou barevnost dvířek kuchyňských skříněk autoři přenesli také na obklad stěny, která propojuje roh kuchyně a ostrov. Ohlas našla na designové kovové podnoži jídelního stolu, magnetické tabuli u mechové stěny i na rámech oken. O útulnost se postarali dřevo, textilní prvky, mechová stěna a interiérová zeleň.

Půdorys denní zóny funkčním rozdělením na obývací pokoj, jídelnu a kuchyň zůstal podle původního plánu zachován. Změnil se kuchyňský ostrov, kam se přesunula varná zóna, barové sezení nahradily praktické úložné skříňky na věci potřebné ke stolování. Jídelní stůl je větší, stal se designovou dominantou této části prostoru.

Industriálnímu stylu sedla kuchyně v tmavém antracitovém provedení, které podtrhuje přírodní strukturu dřeva. Zároveň tak jasně vymezila své území v otevřené denní zóně.
autorka projektu

Aby otevřenému prostoru společenské zóny dodali autoři „lidské měřítko“, vizuálně ho rozdělili na menší celky, přičemž v každé poutá pozornost některý z designových prvků. Pozoruhodné je, že z každé strany zaujme něco jiného. V části obývacího pokoje má hlavní slovo stylová sedačka, jejíž kubistický tvar zvýrazňuje obrácené šití. Spolu s kobercem, čalouněnými židlemi a závěsy se podílí na tvorbě útulné atmosféry.

Druhým důležitým prvkem jsou dřevěné lamely. Na stěně za televizí krásně naznačují přechod do jiné funkční zóny – jídelny. Zde se dělí o pozornost designový jídelní stůl a betonový bio krb.

- Komerční sdělení-magazín

Mohlo by vás zajímat

- Komerční sdělení-magazín
- Komerční sdělení-PR články
- Komerční sdělení-magazín

Doporučené články z rubriky

- Komerční sdělení-aktuality